Amarant

Datum: 2.6.2016
Amarant

Nastavte s ním rýži nebo jiné obiloviny - je s nimi dobrý kamarád. Opražený krásně křupe a po uvaření dobře zahušťuje.

Amarant, neboli laskavec, pěstovali už staří Mayové, Inkové a Aztékové. Byl pro ně posvátnou rostlinou, která nabízí člověku všechny potřebné živiny. A tak ho proto nazvali "amarant", což prý znamená nesmrtelný.

 

Co amarant obsahuje:

  • Více bílkovin než ostatní obiloviny i než většina luštěnin. Tyto bílkoviny jsou velmi kvalitní a svým aminokyselinovým složením se blíží bílkovinám živočišného původu (podobně jako bílkoviny quinoy).
  • Je bohatým zdrojem železa, vápníku a hořčíku.
  • Vitamíny skupiny B, vitamín E a C.
  • Skvalen - což je přirozená látka tvořící se v játrech, běžně se vyskytuje také například v olivovém oleji. V organismu se podílí na biosyntéze cholesterolu, steroidních hormonů a vitamínu D.
  • Vlákninu.

Chcete jíst jinak? Napište nám, rádi poradíme a najdeme vhodné potraviny a recepty.