Karob

Datum: 7.12.2015
Karob

Známý také jako svatojánský chléb či rohovník.

  • Karobový prášek je získáván z plodů dřeviny Ceratonia Siliqua, rostoucí povětšinou ve Středomoří.
  • Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.
  • Karob se vyznačuje především velkým množstvím bílkovin, minerálů a vitamínů.
  • Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním zdravější variantou.
  • V karobu jsou bohatě zastoupeny hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny.
  • Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i po kalorické stránce. Kakao obsahuje kolem 20 % tuku a 5 % sacharidů, zatímco karob asi 7 % tuku a až 48 % sacharidů. 
  • Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává poruchy spánku či hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.
  • Karob ale stejně jako káva nebo kakao obsahuje tanin, který ve velkém množství znemožňuje vstřebávání a využití bílkovin. Proto se ani kakao, ani karob nedoporučuje ve velkém množství (či pravidelném užívání), obzvlášť u dětí.
  • Při výrobě karobového prášku se nejprve uschlé karobové lusky se zbaví semen, upraží a rozemelou na prášek, v tomto případě se jedná o tmavý prášek. V případě světlého prášku se pouze přeskočí proces pražení. Právě pražením má tmavý prášek výraznější chuť, barvu i aroma.

 

 

 

 

Chcete jíst jinak? Napište nám, rádi poradíme a najdeme vhodné potraviny a recepty.