Bezlepkový chléb

Datum: 9.2.2017
Bezlepkový chléb

Jak si udělat kvalitní bezlepkový chleba doma? Přesně takhle. Na pohanku je potřeba myslet dopředu a namočit jí přes noc a zbytek už půjde jako po másle.

400 gpohanky kroupy
25 grýžové polohrubé mouky
25 gkukuřičné polohrubé mouky
1 lžícechia
2 lžíceolivového oleje
200 mlvody
1/2 lžičkysoli
1 a 1/2 lžičkychlebového koření (kmín, koriandr, fenykl)
1 lžičkakypřícího prášku bez fosfátů
1/2 lžičkyjedlé sody
2 lžíceslunečnicových semínek
5 lžicnepasterizovaného jablečného octa

Postup:

  • Nechte chia nabobtnat ve 3 lžících vody asi hodinu.
  • Rozehřejte troubu na 180 °C a formu na chléb vyložte pečícím papírem.
  • Namočenou pohanku z předešlého dne slijte, propláchněte, vložte do misky, přidejte ocet, olej, chia a tyčovým mixerem promixujte.
  • V jiné misce připravte směs mouky, soli, kypřícího prášku a sody.
  • Opatrně do ní přilejte předchozí směs, přidejte lžíci slunečnice a zamíchejte.
  • Hotovou směs vlijte do formy, posypte slunečnicí a vložte do trouby.
  • Pečte asi 45 - 60 minut.

Chcete jíst jinak? Napište nám, rádi poradíme a najdeme vhodné potraviny a recepty.