Brownies bez lepku a cukru

Datum: 10.2.2017
Brownies bez lepku a cukru

Tohle je těžce návyková věc. Zabere sice víc času, kvůli namáčení fazolí přes noc a pak druhý den jejich následného vaření, nicméně rozhodně se to všechno vyplatí podstoupit. Výsledkem je naprosto famózní a zdravý dezert.

250 gdatlí
2mrkve
2banány
3vejce
100 gbezlepkové mouky
1 lžícekypřícího prášku bez fosfátů
4 lžícemléka/mandlového mléka
4 lžíceolivového oleje
3 lžícekakaa
2 lžícestrouhaného kokosu
150 gvařených fazolí
POLEVA
2 lžícedatlového pasty
2 lžícekakaa
2 lžícekokosové smetany
2 lžícekokosového oleje

Postup:

  • Datle a fazole namočíme přes noc.
  • Druhý den fazole uvaříme a necháme vychladit.
  • Fazole s mlékem rozmixujeme tyčovým mixerem.
  • V jiné misce si rozmixujeme datle na hustotu pasty.
  • Žloutky, 150 g datlové pasty a banány umixujeme mixérem do pěny.
  • Připravíme si mouku, nejraději používáme mix pohankové, čirokové, rýžové a kukuřičné.
  • Do misky s moukou přidáme kypřík, kakao, kokos a promícháme.
  • Mrkev nastrouháme na jemno.
  • Z bílků ušleháme sníh.
  • Do misky s banány, datlí a žloutků přidáme postupně všechny suroviny. Sníh přidáme až naposled. Těsto by mělo být vláčné.
  • Do vymazané a kukuřičnou moukou vysypané obdélníkové formy velikosti A4 vlejeme těsto.
  • Pečeme na 180 °C asi 45 - 50 minut.
  • Po upečení potřeme polevou. Tu si vytvoříme smícháním kokosového oleje, datlové pasty, kakaa a kokosové smetany.

Chcete jíst jinak? Napište nám, rádi poradíme a najdeme vhodné potraviny a recepty.