Kvašená zelenina

Datum: 25.11.2015
Kvašená zelenina

Jste unavení? Býváte často nemocní? Zlobí Vás zažívání? Je vám těžko od žaludku? Nic Vám není? Pokud jste na vše odpověděli ANO, dejte si kvašenou zeleninu. Bude Vám po ní dobře.

1 hlávkazelí
2mrkve
1cibule
 mořská sůl
 umeocet
 kmín

Seženete jí u nás hotovou jako Mléčně kysané zelí nebo jako Dobrušské pickles (zelí, mrkev, cibule). V obou případech v bio kvalitě.

A nebo si jí můžete velmi snadno vyrobit doma. Tady máte dva tipy, jak na to.

 

Kvašení se solí

  1. Zelí nakrájejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli pokrájejte na drobné kostičky. Budete také potřebovat mořskou nebo himálajskou sůl, v množství 20 g soli na 1 kg zeleniny.  
  2. Zeleninu vložte do větší mísy a promíchejte se solí a kmínem. Nechte odležet půl hodiny až hodinu, občas důkladně promačkejte, aby zelenina pustila šťávu.
  3. Začněte zeleninu vkládat do nádoby, kde ji budete kvasit. My jsme použili obyčejnou malou zavařovačku. Dejte do nádoby hrst zeleniny, upěchujte, vložte další část, znovu upěchujte a tak pokračujte, až bude sklenice skoro plná. Mačkáním vytlačíte ze zeleniny vzduch.
  4. Nyní je třeba zeleninu zakrýt. My jsme našli sklenici, která co nejvíc pasuje do hrdla zavařovací nádoby, k zelenině by mělo pronikat co nejméně vzduchu. Můžete také použít třeba jen talířek, kterým zeleninu přiklopíte. Uzavření nesmí být vzduchotěsné, CO2 by pak nemohl unikat ven.
  5. Skleničku nebo talířek musíte zatížit, aby byla veškerá zelenina ponořená. Hladina šťávy by měla sahat nad dno skleničky.
  6. Umístěte kamkoli mimo přímé sluneční záření. Při kvašení vzniká další tekutina, pod nádobu proto umístěte misku, kam může případná nadbytečná šťáva odtéct. Nechte kvasit několik dnů až týden. Kvasný proces skončí, když se na povrchu přestanou objevovat bublinky.

 

Vodní kvašení s umeoctem

  1. Vybranou zeleninu pokrájejte na menší kousky. My jsme použili zelí, mrkev a brokolici.
  2. Připravte si nálev – v převařené vodě rozmíchejte umeocet v poměru 1 díl umeocta na 5 dílů vody.
  3. Zeleninu naskládejte do sklenice a zalijte takovým množstvím nálevu, abyste mohli všechnu zeleninu ponořit pod hladinu.
  4. Zeleninu přikryjte sklenicí nebo talířkem a zatižte a nechte kvasit 3 – 7 dní.

 

Poznámka: Umeocet není skutečný ocet – jde o tekutinu, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných japonských švestiček umeboshi. Je bohatý na minerální látky, enzymy a vitaminy.

 

O mléčně kvašené zelenině se dočtete víc tady.

Chcete jíst jinak? Napište nám, rádi poradíme a najdeme vhodné potraviny a recepty.